Kaip nusipirkti šviežią lašišą? 3 požymiai, kuriuos reikia prisiminti parduotuvėje:
1. Žuviena turėtų būti standi ir drėgna, žvilgios ir be išdžiūvusių lopinėlių odos.
2. Žuvies kvapas turi būti „švarus“, neturėtų priminti amoniako dvelksmo.
3. Jei perkate visą lašišą, ieškokite jos su skaidriomis akimis ir raudonomis žiaunomis.
Lašišos laikymas
Žinoma, geriausia žuvį gaminti tą pačią dieną, kai nusiperkate. Tačiau lašiša kitaip nei daugelis kitų žuvų gali išsilaikyti šviežia dieną ar dvi. Jei nesiruošiate lašišos užšaldyti šaldiklyje, o tiesiog porą dienų iki numatytų pietų ar vakarienės laikyti šaldytuve, įvyniokite žuvį į maistinę plėvelę ir įdėkite į plastikinį maišelį. Tuomet įtaisykite rėtį ant dubens, į rėtį prikraukite ledo (tiks ir gėrimams šaldyti skirti ledukai) ir tarp ledo įsprauskite suvyniotą lašišą. Numatytą dieną žuvis bus kaip ką tik parnešta iš parduotuvės.
Folijoje kepta lašiša su citrina ir rozmarinais
Patiekalui reikės:
Pusės išilgai perpjautos lašišos (apie 1-1.5 kg). Žuvis turi būti be žvynų, su oda, išimtu stuburkauliu.
2 arbat. šaukšteliai druskos.
1 arbat. šaukštelis baltų ir juodų pipirų.
1 saujelė stambiai sukapotų šviežių rozmarinų lapelių.
1 itin plonomis riekelėmis supjaustyta citrina.
0.5 nedidelio, plonomis riekelėmis supjaustyto raudono svogūno.
8 skiltelės plonai supjaustyto česnako.
25 g kokybiško alyvuogių aliejaus.
Orkaitę įkaitinkite iki 230°C.
Lašišos filė nuplaukite šaltu bėgančiu vandeniu ir nusausinkite. Atkirpkite nemažą gabalą folijos, kad lašišą būtų galima suvynioti labai tvirtai ir hermetiškai. Žuvį apibarstykite druska, pipirais ir rozmarinais. Toliau filė apdėkite citrina, svogūnais ir česnakais.
Viską sandariai suvyniokite ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Neperkepkite, nes žuvis neteks dalies savo sulčių.
Serviruokite naudodami žuviai skirtą mentelę. Garnyrui galite patiekti savo mėgstamų daržovių.