Salierų sriuba
Reikės: 1 vidutinio dydžio saliero šaknies, 2 šaukštų sviesto, 1 l sultinio, 0,5 l pieno, druskos, pipirų.
Saliero šaknį nulupkite ir sutarkuokite. Tarkius sudėkite į keptuvę su sviestu ir pamažu kepkite, kol salierai suminkštės. Tada įberkite prieskonių. Salierus sudėkite į puodą, užpilkite sultiniu ir virkite, kol salierai taps visai minkšti. Tada supilkite pieną. Patiekite su grietine.
Trintų salierų sriuba
Reikės: 1,5 l vandens, 500 g salierų šaknų, 400 g grietinėlės, druskos.
Salierus nuvalykite, supjaustykite kubeliais ir virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Paskui sutrinkite trintuvu arba per tinklelį. Sriubą užbalinkite grietinėle, pakaitinkite ir patiekite.
Grybienė su salierais
Reikės: 100 g šviežių grybų, ¼ saliero šaknies, 2 morkų, 2 bulvių, 1 svogūno, 2 šaukštų grikių kruopų, 2 šaukštų aliejaus, 6 juodųjų pipirų žirnelių, druskos.
Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite nuvalytus, nuplautus ir supjaustytus grybus, kubeliais supjaustytas morkas, bulves ir salierą, suberkite grikių kruopas ir virkite, kol daržovės suminkštės. Tada į sriubą sudėkite susmulkintą ir su aliejumi pakeptą svogūną, įmeskite pipirus. Truputį pakaitinkite ir patiekite.
Salierų ir bulvių blynai su saulėgrąžomis
Reikės: 500 g bulvių, 300 g salierų šaknų, 2 šaukštų grietinės, 1 kiaušinio, druskos, pipirų, išlukštentų saulėgrąžų, aliejaus.
Bulves ir salierų gumbus nuskuskite ir kartu išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias daržoves sugrūskite grūstuvu, įmuškite kiaušinį, įdėkite grietinės, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Po šaukštą paruoštos masės dėkite į saulėgrąžas, suformuokite blynus ir kepkite juos įkaitintame aliejuje. Patiekite su grietine.
Vištienos apkepas su salierais
Reikės: 600 g maltos vištienos, 1 svogūno, 1 stiklinės kubeliais pjaustytų salierų šaknų, 4 šaukštų džiūvėsėlių, 4 šaukštų grietinės, 2 šaukštų kapotų riešutų, 2 kiaušinių, kelių petražolių lapelių, druskos, vištienos prieskonių, pipirų, aliejaus.
Susmulkinkite svogūną ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Apvirkite kubeliais supjaustytus salierus. Į vištieną sudėkite svogūnus, salierus, grietinę, riešutus, kiaušinių trynius, susmulkintas petražoles, džiūvėsėlius, įberkite prieskonių ir gerai išmaišykite. Tada įmaišykite išplaktus baltymus. Gautą masę dėkite į riebalais išteptą kepimo skardą ir iškepkite. Apkepą patiekite atvėsusį, puoštą salierų stiebais ir lapeliais, spanguolėmis.
Salierų apkepas su vištų kepenėlėmis
Reikės: 2 nedidelių salierų, 300 g vištų kepenėlių, 0,5 oranžinės paprikos, druskos, 100 g fermentinio sūrio, 100 g sviesto.
Padažui: 1 šaukštas miltų, 1 šaukštas sviesto, 1 stiklinė salierų nuoviro, 1 stiklinė pieno, druskos, pipirų.
Salierus ir kepenėles atskirai išvirkite pasūdytame vandenyje. Salierus supjaustykite griežinėliais ir apkepkite keptuvėje su dalimi sviesto, sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. Virtas kepenėles ir supjaustytas paprikas taip pat apkepkite keptuvėje. Jas sudėkite ant salierų. Padažui keptuvėje pakepkite miltus su sviestu, įpilkite nuoviro, pieno, įberkite prieskonių. Paruoštu padažu aplaistykite salierus, kepenėles ir paprikas, sudėkite kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir kepkite orkaitėje apie 15 min.
Jautienos kepsnys su salierų stiebais ir šonine
Reikės: 1,5 kg jautienos nugarinės, 2 morkų, 2 salierų stiebų, 1 petražolės šaknies, saliero šaknies, 1 svogūno, 2–3 laurų lapelių, 5 pipirų, druskos, aliejaus.
Į jautienos nugarinę prismaigstykite morkų ir salierų stiebų šiaudelių, ant viršaus uždėkite ilgas šoninės juosteles, viską apvyniokite siūlu ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Į puodo apačią sudėkite susmulkintas likusias morkas, įdėkite mėsą, suberkite prieskonines daržoves, prieskonius, paskaninkite druska ir troškinkite. Kepsnį patiekite karštą. Kartu galima patiekti iš sultinio, kuriame buvo troškinama jautiena, pagamintą baltąjį padažą.