3 l mėsos sultinio, 500 g šviežių grybų, 7-9 bulvės, 30 g laiškinių svogūnų, 2 ropiniai svogūnai, 4 šaukštai sviesto, 1 šaukštas miltų, 1/2 stiklinės grietinės, 1 ryšelis krapų, juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį.
Bulves nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Krapus ir svogūnus smulkiai supjaustykite.
Šviežius grybus (baravykus, kazlėkus, rudmėses) nuvalykite, nuplaukite, apipilkite verdančiu vandeniu, sudėkite į keptuvę ir kartu su svogūnais ir miltais apkepkite svieste. Po to grybus sudėkite į molinius indelius, įpilkite karšto mėsos sultinio, sudėkite bulves, pašaukite į orkaitę ir troškinkite 20-25 minutes. Įdėkite grietinės, laiškinių svogūnų, pasūdykite ir išpilstykite į lėkštes. Užbarstykite krapais.
Pievagrybių salotos
200 g ridikų, morkų ir šviežių arba konservuotų pievagrybių, 100 g majonezo.
Ridikus ir morkas nuplaukite, nuvalykite, supjaustykite šiaudeliais ir 1 minutę pavirkite. Po to užpilkite šaltu vandeniu ir perkoškite.
Šviežius pievagrybius apvirkite pasūdytame vandenyje, atvėsinkite ir smulkiai supjaustykite. Jeigu grybai konservuoti, virti nereikia. Užpilkite majonezo, sudėkite daržoves, išmaišykite ir sudėkite į salotinę. Viršų papuoškite smulkiais grybukais ir gražiai pjaustytais ridikais ir morkomis.
Balandėliai su grybais ir kiaušiniais
Apvirkite kopūsto lapus. Aliejuje pakepkite pjaustytų svogūnų ir pjaustytų grybų ir 15 minučių patroškinkite. Virtus kiaušinius susmulkinkite ir sumaišykite su kapotais žalumynais, sudėkite grybus su svogūnais. Pasūdykite ir papipirinkite pagal skonį.
Gautą įdarą dėkite ant kopūsto lapų, susukite balandėlius ir sudėkite į puodą. Užpilkite grietine ir kepkite orkaitėje. Šis patiekalas ypač naudingas diabetikams.
Kiaušinių, kumpio ir grybų salotos
4 kiaušiniai, 100 g majonezo, 100 g kumpio, 100 g marinuotų grybų, 1 šaukštelis garstyčių arba citrinos sulčių, druskos, maltų pipirų.
Kietai virtus kiaušinius supjaustykite gabalėliais. Majonezą pasūdykite, papipirinkite, įberkite garstyčių arba įpilkite citrinos sulčių ir įdėkite kapoto kumpio bei grybų. Sumaišykite su kiaušiniais.
Bulvės su svogūnais ir grybais
9-10 bulvių, 5 svogūnai, 400 g šviežių grybų, 6 šaukštai aliejaus, 2/3 stiklinės grietinės, 1 šaukštas smulkintų petražolių, druskos.
Grybus (baravykus arba pievagrybius) nuvalykite, nuplaukite, įdėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite 10-15 minučių. Išimkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepkite įkaitintame aliejuje.
Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus pakepkite aliejuje.
Į troškintuvą sudėkite bulves, grybus ir svogūnus, užpilkite grietine, užbarstykite žalumynų ir troškinkite orkaitėje 10-15 min.
Bulvių apkepas su sūdytais grybais
1 kg bulvių, 500 g sūdytų arba marinuotų grybų, 2 svogūnai, 2 kiaušiniai, 80 g sviesto, 1-2 šaukštai tarkuoto sūrio, 1 šaukštas smulkintų petražolių, druskos.
Bulves nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir sumalkite mėsmale. Svogūnus pakepkite svieste.
Bulvių košę sumaišykite su smulkintais grybais, svogūnais, žalumynais, plaktais kiaušiniais ir sudėkite į puodelius. Apkepo paviršių sulyginkite ir užbarstykite tarkuotu sūriu bei šaldyto sviesto gabalėliais. Kepkite orkaitėje. Atskirai patiekite grietinės padažo ir daržovių salotų.
Bulvės, keptos grybų padaže
8-9 bulvės, 400 g šviežių grybų, 4 svogūnai, 50 g sviesto, 1 stiklinė grietinės, 1-2 šaukštai tarkuoto sūrio, 1 ryšelis petražolių, druskos.
Nuvalytas bulves supjaustykite kubeliais, apvirkite pasūdytame vandenyje ir sudėkite į suteptus sviestu molinius indelius. Grybus nuvalykite, užpilkite šaltu vandeniu, išvirkite ir supjaustykite gabalėliais, o sultinį perkoškite. Pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus, sudėkite grybus ir maišydami dar pakepkite.
Po to įpilkite grietinės ir stiklinę karšto grybų sultinio, pavirkite 3-5 minutes, užpilkite šiuo padažu bulves, užbarstykite tarkuotu sūriu ir apšlakstykite lydytu sviestu.
Kepkite orkaitėje 25-30 minučių. Prieš patiekdami užbarstykite kapotų petražolių.
Bulvių krokėtai su grybais
Bulves išvirkite, nusunkite ir, įdėję sviesto bei kiaušinio trynį, sutrinkite piurė (700 g bulvių maždaug 2 tryniai). Iš košės formuokite mažus paplotėlius, į jų vidų įdėdami grybų faršo. Kroketams suteikite obuolio arba kriaušės formą, pavoliokite miltuose ir džiūvėsėliuose. Kepkite gilioje keptuvėje aliejuje.
Grybų faršas: pakepkite svogūnus, šiaudeliais supjaustykite grybus, patroškinkite, pasūdykite ir papipirinkite.
Keptas karpis su grybais
1 kg karpio, 200 g šviežių grybų arba pievagrybių, 70 g sviesto, 2 ropiniai svogūnai, 1,5 stiklinės grietinės, 1 šaukštas miltų, 100 g tarkuoto aštraus sūrio, 2 šaukštai džiūvėsėlių.
Karpį išvalykite, išimkite kaulus, supjaustykite gabalėliais, sudėkite į sviestu suteptą metalinį indą ir kepkite orkaitėje.
Grybus nuvalykite, supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į keptuvę, įdėkite griežinėliais pjaustytų svogūnų, pasūdykite, papipirinkite, įpilkite 1/4 stiklinės vandens ir patroškinkite.
Ant žuvies dėkite troškintus grybus, užpilkite pasūdyta grietine, sumaišyta su miltais, užbarstykite stambiai tarkuoto sūrio, sumaišyto su džiūvėsėliais, apšlakstykite lydytu sviestu ir kepkite orkaitėje. Patiekite karštą.